1. Przejdź do menu
  2. Przejdź do treści
  3. Przejdź do stopki

Bezzębna starość Polaków - lekarze dentyści apelują o rządowy program stomatologicznej opieki senioralnej

2 lipca 2015 roku (czwartek) o godz. 12:00 w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej odbyła się konferencja prasowa pt.: „Bezzębna starość w Polsce! Czy NFZ niszczy zęby Polaków?”, podczas której omówione zostały kwestie dotyczące m.in. stanu zdrowia jamy ustnej seniorów, opieki stomatologicznej nad tą grupą społeczną, edukacji i informacji.

W konferencji udział wzięli:

prof. Elżbieta Mierzwińska-Nastalska – Dziekan Wydziału Lekarsko-Dentystycznego WUM, Kierownik Katedry Protetyki WUM, Prezes Sekcji Polskiej Akademii Pierre Faucharda, Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego, Redaktor pisma „Protetyka Stomatologiczna”;
Krystyna Lewkowicz – Prezes Ogólnopolskiego Porozumienia Uniwersytetów Trzeciego Wieku;
dr Agnieszka Ruchała-Tyszler - Wiceprezes Naczelnej Rady Lekarskiej, Przewodnicząca Komisji Stomatologicznej NRL;
dr Andrzej Baszkowski – Członek Naczelnej Rady Lekarskiej, Wiceprzewodniczący Komisji Stomatologicznej NRL;
dr Małgorzata Lindorf – Sekretarz Komisji Stomatologicznej NRL;
dr Anita Pacholec – Przewodnicząca Zespołu ds. NFZ Komisji Stomatologicznej NRL.

40% Polaków powyżej 65-ego roku życia nie ma zębów, co czwarta osoba nie była u dentysty od 5 lat, a umieralność na nowotwory złośliwe jamy ustnej w Polsce jest 2 razy większa niż w Unii Europejskiej – to niepokojące wyniki badań przytaczanych przez lekarzy dentystów z Naczelnej Rady Lekarskiej i efekt braku polityki senioralnej z zakresu stomatologii w Polsce.
„Bezzębność polskich seniorów będzie się pogłębiać, jeśli nie powstanie rządowy program stomatologicznej opieki senioralnej i nie zwiększą się wydatki na opiekę stomatologiczną osób starszych. W najbliższych latach nasze społeczeństwo będzie starzeć się szybciej, tym samym problemy dentystyczne seniorów będą się zwiększać. To ma z kolei ogromny wpływ na ogólny stan zdrowia tych osób” – podkreśla Wiceprezes Naczelnej Rady Lekarskiej i Przewodnicząca Komisji Stomatologicznej NRL Agnieszka Ruchała-Tyszler.
Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że 10% wszystkich nowotworów złośliwych to nowotwory jamy ustnej. Ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej wzrasta po 50 roku życia. W przypadku nowotworów złośliwych jamy ustnej zachorowalność w Polsce jest prawie półtora raza większa niż w Unii Europejskiej.
„Nie można utrzymywać stanu, w którym rośnie zagrożenie dla pacjentów. NFZ sprawia, że na protezę oczekuje się nawet dłużej niż rok, seniorzy zmuszeni są do stosowania protez, które niszczą zdrowe zęby, a zupełnie lekceważone są osoby starsze przykute do łóżka, które nie mogą dojechać do gabinetu dentysty. Brak jest także skutecznej edukacji seniorów z zakresu higieny jamy ustnej i poważnych chorób, które są efektem nieleczonych zębów” – dodaje Wiceprezes NRL i Przewodnicząca KS NRL.
Problem będzie narastał, gdyż z roku na rok starzejemy się dużo szybciej. Potwierdzają to najnowsze dane GUS-u. W wieku senioralnym (mężczyźni 65+, kobiety 60+) jest obecnie 7,3 mln Polaków, czyli blisko 20% z 38,5 mln całej populacji. Do 2030 roku liczba ludzi w tym wieku ma wzrosnąć do 33%, a liczba osób powyżej 80 roku życia będzie wynosiła 2,2 mln przy systematycznym spadku liczby ludności w Polsce.
„Dane demograficzne są nieubłagane. W ubiegłym roku przeciętna długość życia wyniosła prawie 74 lata w przypadku mężczyzn i blisko 82 w przypadku kobiet. To oczywiście cieszy, ale jednocześnie oznacza, że państwo musi dłużej otaczać opieką osoby starsze – w tym także z zakresu stomatologii. Państwo musi wprowadzić kompleksowe leczenie stomatologiczne w ramach NFZ, możliwość wykonania nowej protezy w każdym uzasadnionym przypadku – a nie tylko raz, zwiększyć dostępność do opieki dentystycznej – szczególnie w małych miejscowościach i na wsiach oraz finansować transport do gabinetu stomatologicznego i wprowadzić kartę opieki stomatologicznej seniora” – apeluje Wiceprezes NRL i Przewodnicząca KS NRL Agnieszka Ruchała-Tyszler.
Konieczne zmiany będą możliwe tylko przy zwiększeniu wydatków na opiekę stomatologiczną i w ramach rządowego programu senioralnej opieki stomatologicznej. Wydatki NFZ na opiekę stomatologiczną w 2015 roku wynoszą 1 mld 75 mln zł wobec 1 mld 80 mln zł w 2014 roku. W tym roku na leczenie stomatologiczne jednego Polaka przypada zaledwie 45,43 zł rocznie.

Zapraszamy także do relacji z konferencji na stronie internetowej Gazety Lekarskiej.

Opublikował: Milena Kruszewska

Data opublikowania: 2015-07-02 14:07:54